6 Cara Bagaimana Melatih Anak-Anak Tidur Awal Waktu Malam

tips-melatih -anak-tidur-awal

Kebanyakan ibu bapa yang masih baru lagi mendirikan rumah tangga mempunyai banyak masalah dalam menjaga dan melayan anak-anak kecil kerana kekurangan pengalaman dalam hal ini. Antara masalah utama bagi anak-anak kecil ini ialah mereka suka untuk berjaga sehingga lewat malam menyebabkan ibu bapa tidak dapat tidur yang cukup untuk bekerja pada keesokan harinya.

 

ANAK TIDUR AWAL ? KENAPA?

Kanak-kanak perlu tidur yang cukup dan teratur untuk proses tumbesaran, kecergasan badan dan perkembangan minda. Bila tidak cukup tidur, ia akan memberi kesan psikologi seperti mudah berasa letih, cepat naik angin, kurang aktif dan kurang fokus.

Jadi, bagaimana cara memujuk anak-anak supaya tidur awal?

 

1. LATIH IKUT WAKTU

Setkan waktu tidur anak

Jika anak biasa tidur pukul 9.30 malam, pastikan mereka konsisten dengan waktu tersebut. Apabila mereka terlajak waktu, automatik mereka akan terasa mengantuk dan masuk ke bilik tanpa paksaan.

 

2. SARANKAN ANAK AKTIF WAKTU SIANG

Bagi anak penat bermainan

Penuhi waktu siang anak dengan pelbagai aktiviti. Jadi apabila malam, mereka cepat berasa letih dan tidur awal.

 

3. ELAK TIDUR WAKTU PETANG

Paksa anak untuk tidak tidur petang

Bagi kanak-kanak yang bersekolah sesi pagi, biasanya mudah keletihan selepas tiba di rumah. Bagi mereka tidur sekejap. Awas, jangan terbabas sehingga senja. Jika tidak, mereka sukar untuk tidur awal kerana sudah mendapat rehat secukupnya.

 

4. JAUHKAN BARANG YANG MENGGANGGU

Jangan bagi anak tengok gadjet

Bukan sekadar tutup gajet, anda perlu letakkannya jauh daripada anak setiap kali mereka masuk bilik.

 

5. MEMBUAT JADUAL

Jadual tidur anak

Bagi anak berumur bawah 6 tahun, anda boleh buat jadual bermula dari waktu pagi sehingga waktu malam. Buat jadual yang kreatif agar anak rasa seronok melakukannya.

 

6. SUASANA BILIK TIDUR

Bilik tidur yang selesa

Pastikan anak-anak selesa dengan suasana dalam bilik seperti kemas dan teratur, bantal yang empuk, wangi dan katil yang lapang.

 

Kadang-kadang, ibu bapa perlu mengguna kuasa veto untuk memerintah anak supaya tidur awal. Tapi, perlu diingat, ia untuk kebaikan anak kita sendiri. Mahukah anda melihat anak lesu dan murung sepanjang perjalanan ke sekolah? Atau anda ingin melihat anak yang cergas setiap pagi?

 

Sumber: Siraplimau

Sila Tinggalkan Komen Anda

Dapatkan Maklumat terkini dari Kami

Blog

Post Yang Berkaitan

Kanak-kanak
EditorInt3tree

Anak Anda Teringin Pergi Ke Zoo? Ibu Ini Kongsi Cara Nak ‘Bawa’ Haiwan Zoo Ke Dalam Rumah Guna Google, Nampak Real!

Nampaknya Perintah Kawalan Pergerakan telah dipanjangkan oleh pihak kerajaan sehingga 14 April ini. Maka kita akan berada di dalam rumah dalam tempoh yang lama! Mesti

Read More »