4 Cara Mudah Mengenal Pasti Emosi Anak

emosi anak

Kemurungan adalah gangguan perasaan seseorang yang menyebabkan seseorang itu merasa sedih yang berpanjangan, keletihan dan ketiadaan tenaga, cepat marah serta hilang minat dalam aktiviti harian. Ia berlarutan sekurang-kurangnya dalam masa 2 minggu. Penyakit ini boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tidak kira umur, jantina atau bangsa. Kemurungan boleh berlangsung sehingga berbulan-bulan atau ber tahun-tahun. Kemurungan adalah masalah anak yang serius dan meningkatkan risiko menyendiri ataupun lebih parah lagi mengakibatkan tekanan perasaan yang akan dibawa sehingga dewasa dan juga boleh mengakibatkan bunuh diri.

Apakah Tanda-tanda anak mengalami kemurungan

Perubahan boleh ditunjukkan dalam diri anak :-

  1. Masalah Kelakuan
    • Sedih, menyayat hati atau tangisan berterusan
    • Kurang berminat dalam aktiviti yang menggembirakan
    • Terpinggir / terasing
    • Marah dan suka bermusuh
    • Hubungan yang tegang
    • Kerapkali tidak hadir ke sekolah
    • Hendak lari dari rumah
    • Kelakuan yang merosakkan diri sendiri
  2. Masalah Perasaan /Emosi/Pemikiran
    • Perasaan tidak puas hati
    • Kurang tumpuan
    • Kurang keyakinan diri
    • Rasa diri tidak berguna
    • Bosan
    • Tertekan kerana disingkir
    • Cepat marah
  3. Masalah Perubahan Fizikal
    • Kurang tahap tenaga kecerdasan
    • Perubahanan masa tidur atau makan
    • Masalah fizikal seperti sakit kepala, sakit perut dan sebagainya
    • Perubahan berat badan

Bilakah anak anda perlukan bantuan

Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan apabila:

  • Kanak-kanak itu kelihatan tidak gembira dan rasa rendah diri
  • Kanak-kanak mengalami ketidak seronokan yang berterusan
  • Gangguan perasaan emosi dalam aktiviti harian

Bolehkah kemurungan membawa kepada masalah lain

  • Gangguan dalam proses tumbesaran
  • Gangguan dalam fungsi seperti:
    • Proses pembelajaran
    • Menjalin perhubungan dengan ahli keluarga yang lain, rakan-rakan atau guru-guru
  • Masalah gangguan tingkah laku yang serius
  • Penyalahgunaan untuk keselesaan seperti merokok, mengambil minuman keras, dadah
  • Mencederakan diri sendiri
  • Risiko membunuh diri

Sila Tinggalkan Komen Anda

Dapatkan Maklumat terkini dari Kami

Blog

Post Yang Berkaitan

Anak Anda Teringin Pergi Ke Zoo? Ibu Ini Kongsi Cara Nak ‘Bawa’ Haiwan Zoo Ke Dalam Rumah Guna Google, Nampak Real!

Nampaknya Perintah Kawalan Pergerakan telah dipanjangkan oleh pihak kerajaan sehingga 14 April ini. Maka kita akan berada di dalam rumah dalam tempoh yang lama! Mesti dah kekeringan idea untuk menghiburkan anak-anak di rumah kan? Jadi, ibu ini berkongsikan salah satu aktiviti iaitu membawa haiwan-haiwan dalam zoo secara virtual di rumah. Memang seronok anak-anak seolah-olah berada dekat dengan

anak lelaki sangat perlukan ayah

3 Sebab Kenapa Anak Lelaki Sangat Perlukan Ayah

Tak dinafikan semua anak tak kiralah lelaki mahupun perempuan mendapat banyak manfaat daripada kehadiran seorang ayah yang betul-betul ‘involved’ dalam urusan keluarga. Malah, kajian yang dilaporkan melalui sebuah artikel dari laman web Fatherly telah membuktikan bahawa kehadiran susuk seorang ayah yang aktif sebegini menjadikan anak-anak kurang berisiko terhadap kes ‘dropout‘ di sekolah, masalah obesiti, serta

bandingkan anak

Selalu Bandingkan Anak Kita Dengan Orang Lain? Ini 8 Tips Untuk Jadi Ibu Bapa Lebih Positif

Mak ayah mana yang tak pernah mengalami dan berhadapan dengan situasi anak-anak menjerit dan berlari-lari di dalam kedai atau pusat membeli-belah kan? Tetapi ada juga dalam kalangan ibubapa yang beranggapan bahawa anak mereka tidak seperti anak orang lain yang katanya lebih beradab dari anak mereka sendiri. Penting untuk anda tidak membandingkan anak sendiri dengan orang

8 Cara Ibu Ini Latih Semua Anaknya Belajar Dapat Keputusan Straight A!

Anak-anak mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan merupakan salah satu kebanggaan bagi ibubapa. Tambah pula kalau kesemua anak mendapat keputusan straight A dalam setiap matapelajaran. Pasti terdapat rahsia disebalik kejayaan mereka ini kan? Jadi, jom baca perkongsian guru dimana beliau mengambil kesempatan untuk bertanyakan seorang ibu kepada pelajar cemerlang di sekolahnya mengenai rahsia kejayaan anak-anaknya.

Anak Kecil Suka Memanjat Bukan Tanda Anak Mempunyai Masalah – Pakar

Panjat-memanjat pagar, sofa dan pintu ‘grill’ di rumah sudah menjadi kebiasaan bagi kanak-kanak. Kadang-kadang sampai tak tahu nak marah macam mana supaya mereka tak terlalu ‘obses’ dengan aktiviti memanjat ni. Mana tidaknya, malu juga kalau pergi ke tempat awam pun anak masih suka memanjat tanpa memghiraukan orang ramai. Namun, disebalik kepada habit ini tersimpan kebaikannya