8 Kesan Bahaya Kepada Anak Jika Ibu Bapa Sering Marah Mereka Dan Cara Mengatasinya

kesan marah pada anak

Menjadi seorang ibu bapa bukan hanya melahirkan dan membesarkan anak sahaja. Ada banyak perkara yang kita perlu lihat dan terapkan pada anak kita dan salah satunya adalah mendidik anak. Ramai orang boleh membesarkan anak tapi tidak ramai boleh mendidik anak dengan penuh kasih sayang dan acap kali kita mendidik anak dengan cara memarahi, menengking dan memaki hamun. Walaupun kesilapan itu hanyalah kecil sahaja. Dan lebih teruk sehingga sanggup memukul anak.Berikut merupakan 8 Kesan Bahaya Terhadap Anak Jika Kerap Di Marah. Jika kita tidak mula untuk mengawal emosi marah, ini yang akan terjadi pada anak kita dikemudian hari.

 

1. ANAK AKAN MELAWAN

Bagi kita dengan makian anak akan menjadi dengar cakap. Tapi sebenarnya itu akan membuatkan anak cenderung untuk melindungi dirinya sendiri dengan bertindak lebih agresif. Lebih-lebih lagi bila anak merasakan mereka tidak ada membuat kesilapan

Agresif bagaimana?

Anak menjadi pemarah dan pemberontak. Kena ingat, anak akan menjadi “clone” kita. Bagaimana kita perlakukan mereka begitulah mereka akan jadi.

 

2. ANAK KURANG KEYAKINAN

Bahasa paling mudah adalah anak akan menjadi penakut dan tidak bertanggungjawab. Anak akan mula menjauhkan diri daripada kita dan orang lain, takut untuk bersosial dan sering merasakan rendah diri terhadap orang disekeliling.

Apabila sering dimarah ketika membuat salah secara tak langsung anak akan lebih memilih untuk berdiam diri dan tidak mahu melakukan sebarang aktiviti yang melibatkan keyakinan diri mereka.

 

3. SELF-ESTEEM AKAN MULA MENURUN

Self-esteem sangat penting terutamanya untuk anak-anak yang baru membesar dan baru untuk mengenali dunia sekeliling. Salah satu penyebab self-esteem mereka mula menurun apabila kita memarahi mereka dihadapan orang ramai.

Keadaan itu akan membuatkan mereka sangat malu. Apabila terlalu kerap diperlakukan begitu kepercayaan mereka terhadap kita akan mula menurun. Kesan lain pulak apabila kita menasihati atau menegur, mereka tidak akan mendengar.Ibarat, masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

 

4. ANAK SUKAR MENDENGAR KATA

Sikap kita yang sering memarahi anak tanpa usul periksa akan menyukarkan anak untuk tidak mendengar kata kita. Malah mereka lebih suka mengambil cara untuk tidak ambik kisah dan tidak mendengar kata.

Bila kita memillih untuk mendidik dengan cara marah, menengking dan memaki hamun. Perkembangan pemikiran dan pendengaran juga akan terjejas.

 

5. MEROSAKKAN SEL OTAK ANAK

Asal kita tahu sel otak sangat penting dalam perkembangan anak-anak. Setiap amarah yang kita lontarkan pada anak akan menyebabkan sel di dalam otak mereka mati. Jika kita tambah lagi dengan cubitan atau pukulan pasti banyak lagi sel otak mati.

Natijahnya, kesan daripada itu akan membuatkan mereka lambat dalam setiap perbuatan mereka terutamanya dalam pembelajaran.

 

6. MUDAH BERKASAR PADA PASANGAN

Jika ianya berlarutan dalam jangka masa yang sangat panjang. Tidak mustahil mereka akan menjadi seorang yang mudah kasar padapasangan suatu hari nanti.Ianya mungkin nampak remeh-temeh pada usia mereka masih kecil.

Tapi jika kita tak mula kawal emosi kita pada peringkat sekarang, pasti anak akan menjadi seorang yang mudah berkasar.

 

7. KEPERCAYAAN MULA HILANG

Akibat dari perbuatan kita yang sering marah, ia juga akan memberi impak pada anak di mana mereka juga akan merasakan hilang kepercayaan pada orang disekeliling bukan ibu bapa sahaja.

Kerana mereka mula takut. Kalau ibu bapa boleh marah mereka dantak mustahil orang lain juga boleh marah mereka. Sebab itu mereka mula hilang kepercayaan pada orang di sekeliling.

 

8. TAK PERCAYA DIRINYA DISAYANGI

Marah bukanlah cara yang sesuai untuk mendidik anak, seperti yang dinyatakan sebentar tadi. Jadi apabila ibu bapa terlalu kerap memarahi anak, mereka akan mula merasai satu perasaan di mana mereka rasa tidak disayangi lagi.

Bagi kita ianya normal, tapi sebenarnya ia akan menjadi besar jika kitatidak cuba untuk kawal dengan baik. Paling teruk mereka akanterbawa perasaan itu sehingga merea meningkat dewasa.

CARA UNTUK MENGATASI EMOSI IBU KETIKA MARAH

Setelah kita mengetahui dan kenal pasti kesannya terhadap anak, maka kitapun perlu mengambil tindakan untuk kawal emosi ibu bapa.

Antaranya adalah:

 

1. 1 MINUTE PAUSE

Selepas kita marah pasti kita akan timbul perasaan menyesal kerana marah anak melulu, itu kita namakan sifat reaktif. Kerana emosi kitabertindak terlebih dahulu berbanding dengan akal fikiran yangrasional.

Caranya, kita gunakan teknik “1 Minute Pause”:

 1. Apabila kita melihat sesuatu yang akan membuatkan kita naikangin dengan perangai anak, jangan melulu untuk memarahimereka terlebih dahulu. Contohnya, anak menconteng dindingrumah dengan pen, jangan terus menjerit atau memukulmereka. Cuba pandang ke arah lain, gosok dada dan mulakankiraan 1 hingga 60 (60 saat = 1 minit). Bagi peluang kepada kitauntuk merasa tenang dahulu.
 2. Setelah selesai 1 Minit, baru marah kembali.
 3. Ulang sebanyak yang mungkin teknik ini ketika berlaku perkarayang boleh membuatkan kita marah. Jadi kita akan terbiasa. Berhenti sejenak 1 minit sebelum marah.
 4. Lama kelamaan, kita masih boleh kawal emosi dan sikap reaktifakan berkurang walaupun berhadapan dengan situasi marahyang melampau.

 

2. HAND ACCUPRESSURE

Jari jemari kita sebenarnya mengambil peranan dan emosi yangtertentu.

 • Ibu jari = Cemas (Anxiety)
 • Jari telunjuk = Ketakutan (Fear)
 • Jari Tengah = Kemarahan (Anger)
 • Jari Manis = Kesedihan (Sadness)
 • Jari Kelinking = Harga diri (Self-esteem)

Contohnya kita nak hilangkan rasa Kesedihan, kita guna Jari Manis.

i. Genggam jari manis, tanggan kanan dengan menggunatangan kiri.
ii. Genggam selama 2 – 5 minit. Kemudian lepaskan.
iii. Ulang semula cara tadi dengan jari manis tangan kiri dengan menggunakan tangan kanan.

Sama juga bila kita rasa cemas, takut, marah dan self-esteem.Gunakan cara sama seperti di atas. Mudah sebenarnya dan andaboleh cuba dan rasai ketenangan selepas itu.

 

3. LATIHAN PERNAFASAN

Apabila kita marah, pernafasan kita akan berada di dalam keadaanBeta (iaitu stress, marah). Jadi apabila kita tengah marah, cepatcepat kawal pernafasan kita.

Untuk pernafasan ia terbahagi kepada 3 jenis:

i.Straight Deep Breathing

 • Bernafas seperti biasa, cuma bila menghembus kenaagak panjang daripada tarikan pernafasan
 • Hembus lebih kurang 2 kali ganda panjangnya daripadatarik nafas. Cara mudahnya adalah tarik nafas selama 4saat melalui hidung dan hembuskan selama 8 saat melalui mulut.
 • Ulang sebanyak 7 kali atau sehingga kemarahan itu tadireda dan anda kembali tenang.

 ii. Triangle Deep Breathing

 • Lebih kurang sama dengan Straight Deep Breathing,Cuma bezanya adalah kena ada tahan nafas lamasedikit.
 • Tarik nafas melalui hidung selama 4 saat. Tahan nafasselama 7 saat. Hembuskan nafas melalui mulut selama 8saat.
 • Ulang sebanyak 7 kali atau sehingga kemarahan itu tadireda dan anda kembali tenang.

iii. Emotional Deep Breathing

 • Lebih kurang sama dengan cara Straight Deep Breathing dan Triangle Deep Breathing. Cuma cara ini kitabayangkan sekali semasa kita menghembus nafas, kitabawa keluar energy yang negatif itu tadi.

 

4. State Of Gratitude

Apabila kita merasakan sifat bersyukur dalam diri dan berterima kasih,stress hormone kita kan mula menurun. Sebab itulah kita kena didik diriuntuk sentiasa bersyukur dan berterima kasih untuk apa yang kitadapat dan orang disekeliling kita.

Caranya sangat mudah, anda boleh gunakan skrip di bawah:

“Ya Allah Ya Tuhanku..

Aku bersyukur dan redha atas segala masalahku..Aku tahu …

(sebut masalah kita)…

itu semuanya dari Mu untukkebaikan ku…

Hanya Engkau Yang Maha Mengetahui..

Aku serahkan segala urusanku khususnya urusan duniaku kepadaMu…

Segala kekuatan diri ini hanya milik Mu Ya Allah..”

Ulang skrip di atas berulang-ulang kali sambil pejam mata. Dan kalauanda nak rasa lebih tenang, gunakan sekali dengan teknik Pernafasanseperti yang dinyatakan di atas tadi.

Apabila kita serahkan pada Dia untuk aturkan urusan kita lebih-lebihlagi urusan hati, InshaAllah hati kita akan lebih tenang.

 

Sumber: theproparenting

Sila Tinggalkan Komen Anda

Dapatkan Maklumat terkini dari Kami

Blog

Post Yang Berkaitan

Kanak-kanak
EditorInt3tree

Anak Anda Teringin Pergi Ke Zoo? Ibu Ini Kongsi Cara Nak ‘Bawa’ Haiwan Zoo Ke Dalam Rumah Guna Google, Nampak Real!

Nampaknya Perintah Kawalan Pergerakan telah dipanjangkan oleh pihak kerajaan sehingga 14 April ini. Maka kita akan berada di dalam rumah dalam tempoh yang lama! Mesti

Read More »