6 Tips Untuk Ibu Bapa Melancong Bersama Anak Kecil. Lepasni Tak Pening Lagi!

Dah nak masuk musim cuti sekolah, banyak perancangan untuk bawa anak-anak bercuti. Tapi, bila nak bercuti fikir pula nak bawa sekali anak yang masih kecil lagi tu agak merumitkan. Bukannya apa, anak yang masih kecil atau bayi ini banyak kerenahnya dan perlu dipantau dengan rapi. Takut pula bila ibubapa terleka dengan keseronokkan bersama anak yang sudah besar, terabai pula penjagaan terhadap anak yang masih kecil ini ketika bercuti. Oleh itu, apa kata anda ‘bersiap sedia’ dengan 6 tips ini!

 

6 TIPS PENTING TRAVEL BERSAMA BAYI

Tengah musim-musim cuti sekolah ini, mesti mak ayah yang memang “kaki travel” runsing nak travel tapi ada anak masih kecil. Takut anak tak sihat, anak tak behave, anak meragam, perubahan cuaca, anak “jetlag” semua ada. Jadi, kali ini saya nak kongsikan 6 tips travel bersama bayi berdasarkan perspektif occupational therapist + mommy.

 

1. KURANGKAN BILANGAN BEG SEMASA TRAVEL

Kalau boleh hanya 2 bag (luggage + bag keperluan bayi). Lupakan handbag “fancy-fancy” sekejap supaya tiada episod tertinggal handbag di airport disebabkan tak cukup tangan, lagi-lagi anak yang jenis melekat macam “koala bear”. Paling senang pakai sling bag untuk letak passport, purse dan handphone. Lainlah kalau guna kereta, nak bawa 1 rumah pun boleh.

 

2. SEDIAKAN BAJU LEBIH

Pastikan ada 1 set persalinan lengkap untuk mak ayah juga di dalam flight untuk “berperang” bila tiba-tiba anak muntah, bocor, atau tumpahkan makanan. Biasalah masa ini, tangan laju sahaja sambar benda baru.

*Penting!

Bawa ziplock bag atau plastik lebih.

 

3.  BREASTFEEDING

Untuk ibu yang menyusu badan, wajib bawa nursing cover kemana-mana dan pakai baju yang BF friendly.

 

4. MAKANAN BAYI

Pengalaman saya travel ke Jepun bersama bayi 10 bulan yang tak nak makan instant baby food. Caranya, bekukan semua makanan bayi dalam bekas-bekas kecil dan simpan dalam cooler bag. Selalunya boleh tahan sejuk selama 12 jam. Contohnya 5 hari, bawa 10 bekas bubur nasi beku dan 3 bekas lauk (puree sayur-sayuran dan ayam/ikan) dan 1 bekas yang boleh masuk dalam microwave untuk panaskan di hotel/homestay. Sebelum keluar seharian, panaskan makanan bayi dan simpan dalam thermos yang boleh tahan panas 8 jam. Untuk snack, sediakan biskut dan buah-buahan yang boleh sumbat sahaja dalam “food feeder”.

 

5. STROLLER DAN BABY CARRIER

Jika travel ke tempat yang banyak menggunakan “public transport”, seeloknya bawa compact stroller yang mudah dilipat dan disimpan serta baby carrier supaya anak tidak meragam apabila tidak cukup tidur dan rehat. Mak ayah pun kurang stress dan penat nak berdukung setiap masa.

Banyak sangat kegunaan stroller semasa travel, untuk anak rehat + tidur + bag shopping + handbag + makanan + air. Melainkan mak ayah yang jenis sado, boleh angkat anak dan bag 8 jam sehari.

*Normal purata masa tidur anak bawah 12 bulan adalah 13 – 16 jam sehari, pastikan anak cukup “kuota” tidur sepanjang travel.

 

6. UBAT UBATAN

Sentiasa bersiap sedia jika terkena penyakit biasa, demam, batuk, selsema dan cirit birit yang cukup sepanjang di sana. Jangan lupa dapatkan nasihat dan cadangan ahli farmasi yang bertauliah ya sebelum membeli. Kesimpulannya, pokok pangkal semua tips ini hanya 5 perkara ini sahaja yang paling penting untuk memastikan anak behave:

Cukup tidur.

Cukup makan.

Cukup main.

Cukup kasih sayang.

Sihat.

 

Semoga bermanfaat, terima kasih.

 

Sumber: Siraplimau

Sila Tinggalkan Komen Anda

Dapatkan Maklumat terkini dari Kami

Blog

Post Yang Berkaitan

Anak Anda Teringin Pergi Ke Zoo? Ibu Ini Kongsi Cara Nak ‘Bawa’ Haiwan Zoo Ke Dalam Rumah Guna Google, Nampak Real!

Nampaknya Perintah Kawalan Pergerakan telah dipanjangkan oleh pihak kerajaan sehingga 14 April ini. Maka kita akan berada di dalam rumah dalam tempoh yang lama! Mesti dah kekeringan idea untuk menghiburkan anak-anak di rumah kan? Jadi, ibu ini berkongsikan salah satu aktiviti iaitu membawa haiwan-haiwan dalam zoo secara virtual di rumah. Memang seronok anak-anak seolah-olah berada dekat dengan

anak lelaki sangat perlukan ayah

3 Sebab Kenapa Anak Lelaki Sangat Perlukan Ayah

Tak dinafikan semua anak tak kiralah lelaki mahupun perempuan mendapat banyak manfaat daripada kehadiran seorang ayah yang betul-betul ‘involved’ dalam urusan keluarga. Malah, kajian yang dilaporkan melalui sebuah artikel dari laman web Fatherly telah membuktikan bahawa kehadiran susuk seorang ayah yang aktif sebegini menjadikan anak-anak kurang berisiko terhadap kes ‘dropout‘ di sekolah, masalah obesiti, serta

bandingkan anak

Selalu Bandingkan Anak Kita Dengan Orang Lain? Ini 8 Tips Untuk Jadi Ibu Bapa Lebih Positif

Mak ayah mana yang tak pernah mengalami dan berhadapan dengan situasi anak-anak menjerit dan berlari-lari di dalam kedai atau pusat membeli-belah kan? Tetapi ada juga dalam kalangan ibubapa yang beranggapan bahawa anak mereka tidak seperti anak orang lain yang katanya lebih beradab dari anak mereka sendiri. Penting untuk anda tidak membandingkan anak sendiri dengan orang

8 Cara Ibu Ini Latih Semua Anaknya Belajar Dapat Keputusan Straight A!

Anak-anak mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan merupakan salah satu kebanggaan bagi ibubapa. Tambah pula kalau kesemua anak mendapat keputusan straight A dalam setiap matapelajaran. Pasti terdapat rahsia disebalik kejayaan mereka ini kan? Jadi, jom baca perkongsian guru dimana beliau mengambil kesempatan untuk bertanyakan seorang ibu kepada pelajar cemerlang di sekolahnya mengenai rahsia kejayaan anak-anaknya.

Anak Kecil Suka Memanjat Bukan Tanda Anak Mempunyai Masalah – Pakar

Panjat-memanjat pagar, sofa dan pintu ‘grill’ di rumah sudah menjadi kebiasaan bagi kanak-kanak. Kadang-kadang sampai tak tahu nak marah macam mana supaya mereka tak terlalu ‘obses’ dengan aktiviti memanjat ni. Mana tidaknya, malu juga kalau pergi ke tempat awam pun anak masih suka memanjat tanpa memghiraukan orang ramai. Namun, disebalik kepada habit ini tersimpan kebaikannya